2011. július 24., vasárnap

Vége a lustálkodásnak. Már nem lehet a melegre fogni a hallgatást. Az én nagymamám mindig azt mondta, " Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó ".
Sokan kérdezhetitek, mit akarok én nyár közepén a szigeteléssel? Úgy gondolom, most, amikor szabadságon vagyunk, egy kis időt erre is szánhatunk, hisz tél most is lesz - legalább is így értesültem a kémeimtől -, és a hidegben már nem szívesen tevékenykedik az ember.
Ezért hajrá, kezdjünk hozzá!
Szóval a folytatás:
Jó szolgálatot tehet még az ablakok közé tett szivacspárna is, bár ez nem olyan hatékony, mint az előző megoldás.
Az ajtó és a padlózat közötti rés szigetelésénél az a cél, hogy az ajtó alsó peremére felragasztott szigetelőcsík a padlózaton elhajolva az ajtó nyitásának, zárásának megfelelően, seprőszerűen zárja le az ajtó alatti hézagot. A LATEX szalag pl. ilyen módszerrel akár három centiméteres rés tömítésére is képes.
A szakemberek által a nyílászáró vájatába - nútba - illesztett szigetelés kicsit drágább, de tartósabb és a festés - mázolás alkalmával kivehető, majd visszahelyezhető.
Utólagos megoldások:
A hőszigetelő vakolat 10-30% energiamegtakarítást jelent, ami 5 év alatt megtérül. 
Ahol erre nincs lehetőség, a hőszigetelő tapéta is segít. Léteznek a tapéta alá ragasztható műanyag hőszigetelő táblák, főleg az északi oldalon kifizetődő.
A rosszul szigetelt födém miatt felülről sugárzó hideget a mennyezetre ragasztott, önmagában is dekoratív polisztirol lemezek segítségével szüntethetjük meg.
Ezek a belső szigetelőrendszerek azért előnyösek, mert csak a levegőt kell felmelegíteni és nem a falakat.
A rosszul szigetel padlózat estében fordul elő, hogy a levegő ugyan meleg, de a padló szinte sugározza a hideget. Kapható erre a  célra kifejlesztett polisztirol vagy polifon hablemez, melyet a betonaljzatra kell ráragasztani.
Utólagos hőszigetelésnél, rögzített parketta vagy padlószőnyeg esetén az eljárás ugyanez, de ebben az esetben a munka több időbe és energiába kerül.
A túlzott szigetelés veszélyes is lehet. Gyakori szellőztetéssel megelőzhető a penészedés, gombásodás.

Legközelebb a vízzel való takarékoskodásról írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése