Medvehagyma, a takarítás nagymestere
A medvehagyma megjelenése is csalhatatlan jele annak, hogy végre itt a tavasz!
A nevét nem véletlenül kapta: a medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon.
Teszik ezt nagyon okosan, hiszen a medvehagyma
- kiváló vértisztító
- méregtelenítő
- étvágygerjesztő
- baktériumölő
- koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
- elpusztítja a bélben a káros baktériumokat és gombákat
- magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja az általános közérzetet
- támogatja az immunrendszer működését
- a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
- az ízületekre is jó hatású
- nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák
Ha magad szeretnéd szedni, akkor arra vigyázz, hogy csak a leveleket szedd le a növényről, a gumó maradjon a földben. Virágzásig szedhető. Nem összekeverendő a medvehagymára hasonlító gyöngyvirággal, ami mérgező növény! A levelét kicsit megdörzsölve érezheted a hagyma kénes illatát. Medvehagyma Fesztivált az országban több helyen is tartanak március végétől április végéig.
Tipp: A friss medvehagymát darálóban aprítsd fel, tedd befőttesüvegbe, majd önts rá annyi extra szűz olívaolajat, hogy teljesen ellepje. Így a medvehagyma egész évben eltartható.
Recept: Durumtésztát keverj össze apróra vágott medvehagymával, tört mandulával és parmezánnal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése