2012. március 22., csütörtök

Medvehagyma

Medvehagyma, a takarítás nagymestere

A medvehagyma megjelenése is csalhatatlan jele annak, hogy végre itt a tavasz! 

A nevét nem véletlenül kapta: a medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon.

Teszik ezt nagyon okosan, hiszen a medvehagyma
  • kiváló vértisztító
  • méregtelenítő
  • étvágygerjesztő
  • baktériumölő
  • koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
  • elpusztítja a bélben a káros baktériumokat és gombákat
  • magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja az általános közérzetet 
  • támogatja az immunrendszer működését
  • a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
  • az ízületekre is jó hatású
  • nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák

Ha magad szeretnéd szedni, akkor arra vigyázz, hogy csak a leveleket szedd le a növényről, a gumó maradjon a földben. Virágzásig szedhető. Nem összekeverendő a medvehagymára hasonlító gyöngyvirággal, ami mérgező növény! A levelét kicsit megdörzsölve érezheted a hagyma kénes illatát. Medvehagyma Fesztivált az országban több helyen is tartanak március végétől április végéig.

Tipp: A friss medvehagymát darálóban aprítsd fel, tedd befőttesüvegbe, majd önts rá annyi extra szűz olívaolajat, hogy teljesen ellepje. Így a medvehagyma egész évben eltartható.
Recept: Durumtésztát keverj össze apróra vágott medvehagymával, tört mandulával és parmezánnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése