KONYHAI
TURPISSÁGOK Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a**tyúk
vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni,**holott a
legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg,**hogy mielõtt
pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej)**kell áztatni, amitõl
igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem**olyan lesz, mint a
borjúhús.
Van
úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem**van a - kb. 2 nm-es -
kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs.**Itt tanultam meg azt is,
hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell**szedni, jól meg kell
mosni, nem kell összevágni, nem kell**kiszárítani, mert akkor elveszti a
jó ízét és az aromáját, hanem össze kell**tekerni szivar alakúra, és be
kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba**és így kell tárolni a
mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy**fagyott állapotban gyönyörûen lehet
szeletelni, és épp olyan az íze és az**állaga, mintha épp akkor szedtem
volna frissen a kertbõl.
A
petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet**szárítás után összekeverem,
így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék
húshoz**használom (fasírozott, töltöttpaprika, töltött**csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is**szórok. Ha szilikonformában
sütünk, a tûpróbát**makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos
nem károsodik a forma.
A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél**zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.
Ha a csirkemájat sütés elõtt villával**megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
Amikor
olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok**belõle akár 1-2 kg-t is. A jól
megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve**egy
mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez
kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe**téve lefagyasztom.
Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is**nagyon jó.
Fasírozott
készítésekor a masszához tegyünk**egy evõkanál étolajat,így nem ragad
az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg**olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..
A
fejes saláta nem tárolható sokáig,**elõfordulhat, hogy kissé
megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt**tegyük hideg
vízbe néhány percre.>
Fûszereket
nem csak a húsokra tehetünk**grillezéskor. Ha faszénparázsra
babérlevelet, rozmaringot**vagy más illatos fûszereket szórunk, a
húsok**átveszik az aromás illatokat.
A
füstölt kolbászról úgy tudod a**legkönnyebben eltávolítani a héját, ha
elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bõre.
Ha
túl világos, sápadt a tojás sárgája,**piskótához, rántottához,
nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe**lesz
tõle.
A
bablevest rántás helyett úgy sûrítem,**hogy a benne fõtt zöldséget
összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is! A
szárított zeller- és petrezselyemlevelet**mozsárban összetöröm,és amikor
már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem
bele.**Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal**szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha
a másnapos kenyeret párpercre nedves**konyharuhába csavarod, majd
elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre,**olyan lesz, mintha friss
lenne..
Kovászos
uborka készítésekor a kaprot és a**kenyeret egy sûrû szövésû anyagban
helyezem az üvegbe,így nem lesz**zavaros a lé és egyben kiemelhetõ.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be**tejföllel - VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
Muffin
sütéskor is hasznos egy fagylaltos**kanál. Meleg vízbe mártva szépen,
egyenletesen osztható el a tészta a**kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot**tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A
mikróban újramelegíteni kívánt rántott**húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük.**Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy**tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig**egyenletesen oszlik el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú
sütõben is fellehet olvasztani a**csokit,ha vízfürdõbe rakjuk (pl.
mikrózható tálba félig vizet teszünk,**abba pedig beletszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk**a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha**megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük.
A
felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss**felével lefelé fordítsuk a
vágódeszkára, így kevesebb**illóolaj kerül a levegõbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél**semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt
tojásfehérje, mert csak a sárgája**kellett? Tegyük be a hûtõbe a
fehérjét, és másnapig használjuk**fel:rántottához, omlettekhez,
panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk
belõle,**díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befõttesüveget
úgy is kifertõtleníthetünk,**hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele
nélkül néhány percre a**mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk
is készíthetünk házi ételízesítõt: vegyünk a piacon friss
leveszöldségbõl több**csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük
kifertõtlenített csavaros üvegekbe,**adjunk hozzá sót, Ez tartósítani
fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ**plusz sómennyiségre!
Általában
minden gyümölcs hûthetõ kivéve a**déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán
ne tegyünk a hûtõbe, mert**nagyon hamar megfonnyad,
Ne
tároljuk a kenyeret a hûtõszekrényben**lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban**öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét**salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha
a palacsintatésztát szénsavas**ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük
cukor és tej nélkül, sokkal**könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az elõállítása**is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb**és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthetõ**belõle.
A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés**elõtt egy pohár hideg vizet öntünk a fõzõléhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a**panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb**olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe**teszem, fagyottan könnyen reszelhetõ.
A
hússzeletek közé folpackot teszek, így**fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet**veszek ki belõle, amennyire
szükség van.
Tésztát,
levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok**le, hogy egy 1 literes tejes
doboz tetejét**levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani
valót, ha**megfagyott, kiveszem a dobozból , így kis téglákat kapok,
melyek jól**pakolhatók a fagyasztóban.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek**uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok ûzni õket!!!
Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg**forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörû lesz ha Vhite Spirittel**tisztitod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a**mélyhûtõdbe
A fehérnemû nem elég fehér ? Áztasd 10**percig egy szelet citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ**SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy**kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTÕBE!!!
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd**egy órát meleg vízben és csak utána csavard
Hogy
ne legyen a káposzta fõzéstõl**kellemetlen szag, tegyél egy szelet
kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis**zacskóban, hogy a morzsák ne
kerüljenek a káposzta közé)
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy**rágógumit.
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon**fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg**fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése