2012. május 28., hétfő

Konyhai fortélyok

KONYHAI TURPISSÁGOK Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a**tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni,**holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg,**hogy mielõtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej)**kell áztatni, amitõl igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem**olyan lesz, mint a borjúhús.
 
Van úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem**van a - kb. 2 nm-es - kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs.**Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell**szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell**kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell**tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba**és így kell tárolni a mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy**fagyott állapotban gyönyörûen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az**állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertbõl.
 
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet**szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz**használom (fasírozott, töltöttpaprika, töltött**csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is**szórok. Ha szilikonformában sütünk, a tûpróbát**makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
 
A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
 
Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél**zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.
 
Ha a csirkemájat sütés elõtt villával**megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
 
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok**belõle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve**egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe**téve lefagyasztom. Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is**nagyon jó.
 
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk**egy evõkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
 
A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg**olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..
 
A fejes saláta nem tárolható sokáig,**elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt**tegyük hideg vízbe néhány percre.>
 
Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk**grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot**vagy más illatos fûszereket szórunk, a húsok**átveszik az aromás illatokat.
 
A füstölt kolbászról úgy tudod a**legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bõre.
 
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája,**piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe**lesz tõle.
 
A bablevest rántás helyett úgy sûrítem,**hogy a benne fõtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is! A szárított zeller- és petrezselyemlevelet**mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele.**Finom az íze és az illata.
 
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal**szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
 
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves**konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre,**olyan lesz, mintha friss lenne..
 
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a**kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz**zavaros a lé és egyben kiemelhetõ.
 
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be**tejföllel - VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
 
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos**kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a**kapszlikba, amiben sütjük.
 
A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot**tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
 
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott**húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük.**Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy**tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
 
Mikróban melegített folyadékban nem mindig**egyenletesen oszlik el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.
 
Mikrohullámú sütõben is fellehet olvasztani a**csokit,ha vízfürdõbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk,**abba pedig beletszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk**a csokoládét).
 
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha**megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük.
 
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss**felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb**illóolaj kerül a levegõbe.
 
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél**semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
 
                               
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája**kellett? Tegyük be a hûtõbe a fehérjét, és másnapig használjuk**fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belõle,**díszíthetünk habjával süteményeket is.
 
Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk,**hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a**mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
 
Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt: vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több**csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe,**adjunk hozzá sót, Ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ**plusz sómennyiségre!
 
Általában minden gyümölcs hûthetõ kivéve a**déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hûtõbe, mert**nagyon hamar megfonnyad,
 
Ne tároljuk a kenyeret a hûtõszekrényben**lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban**öregszik, szívósodik.
 
Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét**salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
 
Ha a palacsintatésztát szénsavas**ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal**könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása**is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb**és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ**belõle.
 
A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés**elõtt egy pohár hideg vizet öntünk a fõzõléhez.
 
 
A rántott hús sokkal finomabb, ha a**panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
 
Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb**olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
 
A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe**teszem, fagyottan könnyen reszelhetõ.
 
A hússzeletek közé folpackot teszek, így**fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet**veszek ki belõle, amennyire szükség van.
 
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok**le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét**levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha**megfagyott, kiveszem a dobozból , így kis téglákat kapok, melyek jól**pakolhatók a fagyasztóban.
 
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek**uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok ûzni õket!!!
 
Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg**forrald fel a vizet.
 
A Tükör gyönyörû lesz ha Vhite Spirittel**tisztitod (festék hígító)
 
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a**mélyhûtõdbe
 
A fehérnemû nem elég fehér ? Áztasd 10**percig egy szelet citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ**SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
 
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy**kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTÕBE!!!
 
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd**egy órát meleg vízben és csak utána csavard
 
Hogy ne legyen a káposzta fõzéstõl**kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis**zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)
 
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy**rágógumit.
 
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon**fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
 
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg**fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése