2011. október 20., csütörtök

Mosási praktikák

Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!

Vakítóan fehér ruhák nem csak a reklámokban léteznek, és nem csak a drága, vegyszerekkel teletöltött, agyonreklámozott termékeknek köszönhetőek. Házi praktikákkal olcsóbban és környezetkímélőbben is fehérré varázsolhatod a ruháidat.

Így használd az ecetet!

Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is bevetheted, melyek a szokásosnál piszkosabbak - mint amilyenek a pelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyhai törölgető ruhák. Ha ezeket mosod, önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsd el a gépet.

A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatod, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntesz, és ebben áztatod őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mosd ki őket. A penészfoltos ruhákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztasd néhány órára, utána mosd ki, és máris megszabadultál a foltoktól.

Így segít a citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: egy pohárnyit tegyél a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverheted szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lehetnek. Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét pedig só és citromlé keverékével dörzsöld be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetsz. A lavórt is megtöltheted forró vízzel, melybe szeletelj pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapsz.

Só az elsárgult, elszürkült ruhákhoz

A ruhák, de főleg a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek, az áztatás után azonban mindenképpen mosd ki mosógépben az anyagokat. Azoknak, akik szeretik a bio megoldásokat, jó hír, hogy a mosódiót is forgalmazó bio áruházakban környezetkímélő folttisztító-fehérítő sót is lehet kapni a fehér ruhákhoz.

A szódabikarbóna jótékony hatásai

A szóda ereje kivételesen nem csak reklámfogás: a fogaid mellett a ruháid is fehérebbek lehetnek a használatával. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedj a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórj fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztasd néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítsd át, és kész is. Ha megteheted, a napon szárítsd a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást.

Enyhébb szennyeződéseknél csak szórj a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és moss a megszokott módon. Ha éppen nem találsz a konyhában, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, és a kissé besárgult körmöknek is jót tesz a szódabikarbónás áztatás.

Meglepő megoldások
Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhával: dobj egy-kettőt a dobba, majd csukd vissza a gép ajtaját, és mosd ki a fehér ruhát a szokásos módon.
A tányérjaid mellett pedig a ruhákat is tisztíthatod, fehérítheted, ha meleg, mosóporos vízhez egy kevés mosogatógép tisztítót adsz, és ebben mosod ki az anyagot.

1 megjegyzés:

  1. Aszpirin=szalicilsav.
    Azaz a sima befőzési szalicil :)
    Jók az ötletek!

    VálaszTörlés