2011. április 10., vasárnap

Tudom, hogy még nincs itt a befőzés ideje, de ma,amikor az almákat nézegettem, találtam benne néhány olyat, ami kezdett tönkre menni. Erről eszembe jutott valami.
Valamikor a Szüleimnek volt egy kis " Hobby-kertjük ", ahol volt egy almafa. Hááát ezen a szegény fán alig volt alma, de az alja mindig tele volt, kukacos almával.Még Bálint gazdát is megkerestük, mit lehet tenni a fával, de semmi nem segített. Édesapám szorgalmasan hordta haza. Kidobni nem mertük, mert kereste, hogy mit csináltunk vele. Kitaláltuk, hogy egy részét lereszeltük és a fagyasztóba raktuk - jó lesz almás lepénybe -, a másik részét feldaraboltuk és jó bő lében megfőztük. A mikor már puha volt, a leszűrt almát összeturmixoltuk és saját levével felengedtük ivólé sűrűségűre. Egy kis szalicil, ha kellet édesíteni kis mézet tettünk bele és jó ideig biztosított volt az ivólé. Mi is jól jártunk és az almát sem kellett kidobni

1 megjegyzés:

  1. Van az almalének és általában a gyümölcsleveknek egy nagyon egészséges tartósító módszere
    1 liternyi friss léhez hozzá kell keverni minimum egy púpos kávéskanál reszelt tormát, ezzel jól össze kell rázni, majd lezárni és sötét hűvös helyre tenni. Szinte észre se lehet venni az ízén az almalének.
    másik módszer-az almát cikkekre kell vágni, cérnára felfűzni és valahol megszárítani. az így aszalt alma igazi csemege egész télen
    Én is ehhez hasonló stílusú blogot indítanék
    http://hogyantovabbemberke.blogspot.com/2011/04/kenyelem-ara.html

    VálaszTörlés